Skip to content

Nieuws

Vrijwilligers

Heb je zin en tijd om op 25 of 26 mei 2024 ons te komen helpen tijdens dit mooie paardensport evenement ? Stuur dan een mail met daarin je contactgegevens (naam, mailadres en telefoonnummer) en niet te vergeten op welke dag/dagen je beschikbaar bent, halve dagen mag natuurlijk ook.

Mocht je nog voorkeur hebben wat betreft functie dan kunnen jullie dit ook aangeven.

Wil jij graag een hippisch menevenement van heel dichtbij mee maken en je steentje bijdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger! Wij zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Heb je interesse? Stuur dan een mail aar menverenigingzuidwolde@planet.nl 

Aanpak wedstrijd

Als je twee weken voor de menwedstrijden  in het buurtschap Steenbergen in Zuidwolde wandelt kun je je het niet voorstellen.. Maar in tien dagen tijd vindt er een metamorfose plaats. Een twintigtal  mannen  en vrouwen zijn dan met de opbouw bezig van de marathon. Er worden meer dan 100 lange dikke palen in de grond gepoot. Hekken tussen de palen geplaatst en zo ontstaan op Steenbergen 6 hindernissen waar later 100 aanspanningen doorheen worden geloodst. Daarnaast wordt er een vaardigheidsparcour,  twee dresuurringen, een camping terrein ingericht, wasplaats voor de paarden aangelegd, water voorzieningen gemaakt, mest, afvalbakken, douches en toiletten voor de bezoekers geplaatst. Een horecatent opgetrokken, die wordt ingericht om een hapje en een drankje te nuttigen. Er worden parkeerterreinen gemaakt om de bezoekers dicht bij de wedstrijd te laten parkeren en een fietsenstallingen voor de mensen uit de buurt.
De route van de marathon wordt uitgezet, de tijdelijke verkeersborden worden geplaatst. Het strodorp begint met de standhouders z’n vorm te krijgen. De metamorfose heeft zich voltrokken en de finishing touche wordt aangebracht: het plaatsen van masten en hijsen van de sponsorvlaggen, de hindernissen versieren met de sponsorbanners! Het mooiste hippische menevenement van het Noorden staat weer!
Dan zijn inmiddels op vrijdagmiddag de paarden met hun bazen gearriveerd. De strijd kan beginnen. Dan komen er zomaar meer dan 100 vrijwilligers tevoorschijn. Ze zijn hindernis rechter, tijdwaarnemer, jury, veterinair, parcoursbouwer,  ringmeester, schrijfster, horeca en secretariaat medewerker,  speaker, hoefsmid,  weg- en parkeerregelaar,  enz. enz. Twee dagen lang. Het zijn deze mensen die de Menwedstrijd in Zuidwolde tot zo’n bijzonder evenement maken.
Op zondagavond brengen de menners hun viervoeters weer naar huis en beginnen de heren en dames van de organisatie  met opruimen van die hekken, palen, balken, geluid, water- en elektravoorzieningen, ……..
Twee dagen later heeft alles weer z’n plek, om zich weer op het volgend jaar te verheugen. En in het buurtschap Steenbergen heerst weer een serene rust.

Wedstrijdonderdelen

Dressuur

In de dressuur wordt een aantal voorgeschreven figuren gereden. De menners worden getest op de controle die ze over de paarden hebben en de gehoorzaamheid van de paarden. De jury let op hoe de paarden bewegen en hoe de figuren gereden worden.
Paardensport is in veel gevallen een sport voor individuen. Mennen daarentegen is een teamsport. Een menteam bestaat uit de menner die op de bok zit en een of meerdere grooms die achter op de kar staan. Zij zorgen ervoor dat de koets niet omvalt in een bocht. Dit is met name belangrijk tijdens de marathon.

Vaardigheid

Bij de vaardigheidsproef worden vooral de conditie, gehoorzaamheid en souplesse van de paarden, alsmede de behendigheid en het vakmanschap van de koetsier beoordeeld. Er wordt een parcours afgelegd met maximaal 20 hindernissen. De hindernissen worden gemarkeerd door twee of meer kegels waarop een balletje ligt. Aan iedere zijde is er maximaal 30 cm ruimte over. Het omverrijden van kegels of het afstoten van balletjes levert strafpunten op. Het missen van een poort of het doorgaan aan de verkeerde kant betekent dat de deelnemer wordt uitgesloten.

Marathon

De marathon is een proef om het conditiepeil en het uithoudingsvermogen van de paarden te beoordelen, en een test op het tempogevoel en de menvaardigheid van de koetsier. De lengte van de marathon is 15 kilometer, maar het zijn vooral de hindernissen die bepalen wie met veel of weinig strafpunten naar huis gaat. Er zijn 6 hindernissen gebouwd, elk met verschillende poorten.
Doordat de hindernissen in het buurtschap naast elkaar zijn gesitueerd zijn de verrichtingen van de deelnemers gemakkelijk te volgen. De waterbak is de meest sensationele hindernis.

SPONSORDAG 2022.

Op zaterdag 17 september hadden we onze sponsormiddag. Alle  sponsoren van de samengestelde wedstrijd waren uitgenodigd.

We starten deze middag bij oerboer Maarten Jansen in Zuidwolde.  Midden tussen de natuurgebieden, runt oerboer Maarten een gemengd boerenbedrijf met honderd Aberdeen runderen en een vijftigtal wolvarkens. Een paar jaar geleden is Maarten gestart met het diervriendelijk fokken van bepaalde varkens en later ook runderen en andere beesten, in combinatie met zelf geproduceerd voer. Op de  boerderij hebben ze alles in eigen hand. Ze verbouwen eigen voer en fokken eigen dieren. Ze respecteren de dieren door ze een goed leven te geven en er mooie producten van te maken.

See the source imageImage result for oerboer zuidwolde

Na  het boeiende verhaal en nog een rondleiding over de landerijen bedanken we Maarten en Albert Ensing van Distrivers en stappen onze sponsoren op de wagen bij de leden van de menvereniging voor een buitenrit. De weergoden zijn ons uitermate goed gezind en kunnen we genieten van de prachtige omgeving. Uiteraard sluiten we de buitenrit af met een vaardigheidswedstrijd voor de sponsoren. Waarna we onder het genot van een drankje en een hapje de prijzen konden uitreiken. Een zeer geslaagde middag.